Aktualności firm członkowskich

Biurowiec inspirowany naturą

By 9 listopada 2021 No Comments

Nowa siedziba holenderskiego banku Triodos Bank to neutralny energetycznie biurowiec zbudowany z materiałów w pełni nadających się do recyklingu. Spektakularne połączenie konstrukcji z naturalnego drewna i energooszczędnej aluminiowej fasady sprawia, że obiekt ten wyznacza światowe standardy w zrównoważonym budownictwie zamkniętego obiegu, w którym wszystkie materiały mogą być wykorzystane powtórnie.

Biurowiec należący do Triodos Bank to doskonały przykład budownictwa zamkniętego obiegu Fot: Schüco

Powszechnie wiadomo, że budownictwo i bioróżnorodność nie idą w parze. W momencie pojawienia się na placu budowy koparek, zniszczeniu ulegają naturalne siedliska zwierząt i roślin. Ta ciągła walka o przestrzeń jest szczególnie widoczna w gęsto zaludnionej Holandii, gdzie skuteczna ochrona natury staje się coraz trudniejsza. Oddalony o zaledwie 45 kilometrów od Amsterdamu nowy biurowiec Triodos Bank jest doskonałym przykładem na to, jak można ze sobą harmonijnie pogodzić te dwa światy. Projekt obiektu o powierzchni 13 000 m2 został zainspirowany funkcjonującym w naturze zjawiskiem mimikry, w związku z czym doskonale naśladuje formy występujące w naturalnym otoczeniu. Kompleks rozciągający się pomiędzy trzema połączonymi ze sobą wieżami o stopniowanej wysokości wtapia się w naturalny krajobraz dzięki swoim organicznym kształtom, starannie dobranym materiałom i naturalnym kolorom. Co ważne, jego ślad węglowy na końcu cyklu życia będzie minimalny. A jeśli będzie trzeba go rozebrać lub rozbudować, konstrukcja umożliwia łatwy demontaż i ponowne „złożenie”. Do wzniesienia całego budynku zastosowano 1615 m3 drewna klejonego warstwowo, 1008 m3 drewna klejonego krzyżowo oraz pięć kompletnych pni drzew, dzięki czemu uzyskał on ocenę „Outstanding” BREEAM.

Zielone paliwo dla budownictwa zamkniętego obiegu

Konsekwentne zastosowanie drewna i subtelne przeszklenia w systemach aluminiowych zapewniają imponujący efekt Fot: Schüco

Proces budowy tego architektonicznego arcydzieła był bardzo wymagający, ze względu na jego niecodzienną koncepcję. Zintegrowanie nowego budynku z krajobrazem wymagało profesjonalnego planowania, aby zyskać pewność, że będzie on wyglądał jak integralna część ekosystemu. Jednocześnie miał odzwierciedlać filozofię międzynarodowego banku zaangażowanego w zrównoważony rozwój, który aktywnie inwestuje w projekty o korzystnym wpływie społecznym, ekologicznym i kulturowym. Do realizacji tej śmiałej wizji zaproszono wielokrotnie nagradzanego architekta Thomasa Raua, który jest pionierem w dziedzinie ekologicznych i innowacyjnych budynków oraz ekonomii zamkniętego obiegu. Postrzega on budynki jako „limitowane edycje”, powstałe z kombinacji dostępnych w danym czasie materiałów, produktów i komponentów, które mają własną, udokumentowaną tożsamość. Aby zintegrować budynek z 30-hektarową działką w jak najsubtelniejszy sposób, biuro architektoniczne wraz z wykonawcą opracowało projekt zagospodarowania, który wzbogacił naturalną przestrzeń, wraz z poidłami i przejściami dla zwierząt, jak również przyjaznym dla insektów zielonym dachem, który zapewnia budynkowi dodatkową izolację. Harmonia z naturą jest widoczna także we wnętrzu, które przypomina wypełnioną światłem, drewnianą katedrę. Bardzo wysokie sklepienia, krokwie ułożone w finezyjne kształty nawiązujące do przyrody i konsekwentne zastosowanie drewna na podłogach, stropach oraz kolumnach tworzą imponujący, przestrzenny klimat. Jednocześnie wizualny kontakt pomiędzy poszczególnymi piętrami został zachowany dzięki zastosowaniu galerii, na które można wejść ze spiralnych schodów. W ten sposób skrócono również trakty komunikacyjne, dzięki czemu można szybko przejść ze stanowiska pracy do np. kafejki. Aluminiowa fasada wyposażona w 1280 szyb umożliwia najlepsze wykorzystanie światła dziennego.

Reprezentacyjna fasada i element stabilizujący w jednym

Bioniczne kształty fasady harmonijnie wtapiają się w naturalne otoczenie Fot: Schüco

Architekt nadał budynkowi spektakularny charakter, widoczny w nieregularnych kształtach aluminiowej fasady. Ten zapierający dech w piersiach design udało się uzyskać dzięki zastosowaniu specjalnej konstrukcji na bazie systemu okiennego Schüco AWS 75 BS.HI+ zastosowanego w formie okien wpinanych w fasadę. Wysoko izolowany system okien blokowych o głębokości zabudowy 75 mm posiada ekstremalnie wąskie ramy w widoku zewnętrznym, dzięki ukryciu skrzydeł. Rozwiązanie wyróżnia się doskonałym współczynnikiem przenikania ciepła dla samej ramy Uf od 1,5 do 2 W/m2K, a jednocześnie zapewnia maksymalną transparentność. Okna umieszczone w modułach fasadowych o wysokości 3,6 m nie tylko zapewniają szeroki widok na otoczenie ze wszystkich miejsc pracy, lecz także mogą być otwierane w celu wentylacji. Rozwiązanie to doskonale oddaje lekki charakter wysokiej jakości konstrukcji aluminiowych. Jednocześnie idealnie wpisuje się w zamysł projektowy, gdyż aluminium jest surowcem trwałym, stabilnym, wytrzymałym oraz nadającym się do recyklingu w 100%. Sama fasada pełni ważną funkcję podkonstrukcji stabilizującej dla potężnych drewnianych elementów nośnych. W tym zastosowaniu doskonale sprawdziła się konstrukcja nakładkowa na stali w systemie fasadowym Schüco AOC 50 ST. Rozwiązanie z certyfikatem Instytutu Domów Pasywnych łączy efektywność energetyczną z doskonałym designem i łatwością montażu. Nowa koncepcja izolatorów pozwoliła uzyskać wartość współczynnika przenikania ciepła Uf na poziomie 0,8 W/m2K. Dzięki opatentowanym rozwiązaniom montażowym pozwalającym na wstawianie wypełnień o grubości do 63 mm i maksymalnym ciężarze 1500 kg można było zastosować wielkowymiarowe, potrójne oszklenie. Perfekcyjną estetykę w każdym szczególe uzyskano dzięki innowacyjnej technologii uszczelniania bez użycia tradycyjnych uszczelniaczy.

 

Więcej informacji o produktach firmy Schüco znajdą Państwo na stronie: www.schueco.pl

ŹRÓDŁO: Schüco